GO GROW – manifestacija koja graševinu stavlja na svjetsku vinsku kartu

16 lip 2023 / Najava
GO GROW – manifestacija koja graševinu stavlja na svjetsku vinsku kartu

Slavonija i hrvatsko Podunavlje bit domaćin bit će domaćini svjetskim vinskim znalcima, ocjenjivačima, novinarima, sommelierima i proizvođačima graševine na manifestaciji GO GROW, koja spaja međunarodno ocjenjivanje vina graševina GROW du Monde i tradicionalnu konferenciju GO (Graševina Osijek), od 13. do 17. lipnja.

Program otvara radionica „Vina Brodsko-posavske županije“, 13. lipnja predstavljajući vinare i proizvodnju vina u Brodsko-posavskoj županiji.

Međunarodno ocjenjivanje graševina GROW du Monde 2023 održat će se 14. lipnja u Kutjevu, slavonskom gradiću na obroncima Papuka i Krndije, odavno poznatom po svojim vinogradima i vrhunskim vinima. 15. lipnja za sudionike je organizirano studijsko putovanje kroz vinogorja Kutjeva, Orahovice i Feričanaca.

Kao dio višednevne manifestacije održat će se i GO GROW konferencija, 16. lipnja u Osijeku, u Gospodarskom centru Osječko-baranjske županije gdje će nakon radionica biti upriličeno svečano proglašenje pobjednika ovogodišnjeg GROW du Mondea kao i promenadno kušanje nagrađenih vina.  Večernji sati rezervirani su za studijsko putovanje u Baranju i obilazak baranjskih vinara. Program ovogodišnje manifestacije završava se 17. lipnja obilaskom vinara Erduta i Iloka.

Potencijal i vrijednost graševine koja kao sorta dominira slavonskim, baranjskim i srijemskim vinogradima prepoznali su partneri i pokrovitelji ove manifestacije: Osječko-baranjska, Virovitičko-podravska, Brodsko-posavska, Požeško-slavonska i Vukovarsko- srijemska županija sa svojim turističkim zajednicama, Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu, Vinart, Hrvatska gospodarska komora, Graševina Croatica, Kutjevački vinari, Udruga vinogradara Baranje Zmajevac kao i gradovi Kutjevo, Orahovica, Osijek i Ilok.