Dobro došli u Slavoniju i hrvatsko Podunavlje – regiju vrhunskih vina!

Slavonija i hrvatsko Podunavlje ima tisućljetnu tradiciju proizvodnje vina. Najstarije tragove uživanja vina na području tadašnje južne Panonije, moguće je pratiti do starijeg željeznog doba, odnosno vrijeme između početka 8. i završetka 5. stoljeća prije Krista, a uzgoj vinove loza i proizvodnja vina počinje tijekom mlađeg željeznog doba (kraj 4. – kraj 1. stoljeća prije Krista).

U vrijeme kad su Rimljani osvojili ovo područje tu je već postojala tradicija vinogradarstva i proizvodnje vina, koju su oni dodatno unaprijedili. Proizvodnja vina trajala je i nakon propasti Zapadnorimskog carstva, tijekom cijelog srednjeg vijeka. Uzgajanje vinove loze dobilo je nov zamah dolaskom francuskih redovnika, cistercita, koje je naselio ugarsko-hrvatski kralj Bela IV. Vino koje se proizvodilo bilo je, u srednjem vijeku, najpoznatije i najcjenjenije vino kontinentalnih dijelova Ugarsko-hrvatskog kraljevstva.

Modernizacija uzgoja vinove loze, uz primjenu vodećih znanstvenih i tehničkih dostignuća u proizvodnje vina te mnogobrojne promidžbene aktivnosti, tijekom 19. stoljeća pridonijeli su dodatnoj afirmaciji vina iz regije na europskim tržištima. Pri tome se upravo kroz obiteljske i poslovne veze plemstva istočna Hrvatska povezivala s naprednim vinarskim i vinogradarskim krajevima Europe (Odescalchi, Eltz, Turković, Schaumburg-Lippe, Pejačević, Adamović, Mihalović i dr.).

Danas je, regija Slavonija i hrvatsko Podunavlje, dom za više od 350 vinarija i 5.800 hektara vinograda koji proizvode više od 30 milijuna litara vina godišnje te smo najveći proizvođači vina u Hrvatskoj.

Vina koja ovdje nastaju poput kraljevskog traminca jedna su od najboljih u svijetu, a prava kraljica regije Slavonija i hrvatsko Podunavlje je graševina, posađena na 4.300 hektara.