FIŠ PAPRIKAŠ

23 pro 2022 / Riblja jela
FIŠ PAPRIKAŠ

Nema ribljeg restorana u Slavoniji, Baranji i Srijemu koji u ponudi nema tu pikantnu, žarkocrvenu čorbu s komadima različitih riječnih riba od koje u pravom smislu riječi zastaje dah (P.S. ljutinu nećemo navoditi kao mogući uzrok)

Teško je sa sigurnošću utvrditi njeno porijeklo, ali sigurno je da pripada Podunavlju Hrvatske, Srbije i južne Mađarske. Riječ fiš u nazivu jela nas upućuje na rječnik Podunavskih Švaba, a s druge strane, paprikaš je sto posto mađarska riječ. Najbolje je zaključiti kako je riječ o svojevrsnu spoju dviju kuhinja, čiji je proizvod veličanstveni riblji (fiš) paprikaš.

Kompleksnost ovog jela stvara mogućnost sljubljivanja s više različitih tipova vina. Dodavanjem bijelog vina tijekom kuhanja (preporuča se graševina) nastaju fine kiseline koje se savršeno slažu s graševinama, mladim roseima, ali isto tako s lakšim crnima vinima srednjih alkohola i kiselina kao što su frankovka i pinot crni. Pikantnost fiš paprikaša sjajno se pokriva slatkoćom predikatnih graševina ili traminaca.

Pretraga