FESTIVAL TRAMINCA 2025. U ILOKU Preuzmi sve

U prekrasnom ambijentu kultnog Starog podruma Iločkih podruma, 7. lipnja 2025. održano je sedmo izdanje Festivala traminca. Mjesto održavanja festivala nije moglo biti prikladnije – povijesni podrum, iz kojega su slavni traminci putovali u svijet, bio je savršena kulisa za ovu vinsku manifestaciju.

Festival traminca bio je popraćen bogatim programom, uključujući šest stručnih radionica posvećenih raznim vrstama traminca, nakon kojih je uslijedio Salon vina – izložbeni dio Festivala koji je okupio dvadesetak renomiranih vinarija, predstavljajući najbolje od traminaca. Salon vina nazočili su brojni posjetitelji i visoki uzvanici, uključujući i Marinka Belju, državnog tajnika u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i ribarstva Republike Hrvatske. 

„Festival traminca predstavlja iznimno važnu manifestaciju za promociju hrvatskog vinarstva i vinske kulture, ne samo na domaćem, već i na međunarodnom tržištu. Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i ribarstva kontinuirano podupire vinski sektor te je u okviru Strateškog plana Zajedničke poljoprivredne politike Republike Hrvatske za razdoblje 2023.-2027. osiguralo sredstva od 10 milijuna eura godišnje. Osim toga, dodatno potvrđuje važnost očuvanja ovog sektora s ukupno 18 zaštićenih oznaka izvornosti vina“, rekao je državni tajnik Beljo dodavši kako ovakvi festivali potiču razvoj vinskog turizma, povećanje izvoza kvalitetnih hrvatskih vina i jačanje brenda hrvatskog sela, a to su ujedno strateški ciljevi Ministarstva.

Na festivalu je predstavljen prvi hrvatski pjenušac napravljen od traminca, što dodatno potvrđuje inovativnost i kvalitetu hrvatskih vinara. Uz bogat program kroz stručne radionice posvećene različitim stilovima traminca, Festival je još jednom potvrdio svoj značaj u očuvanju i promociji hrvatske vinogradarske baštine, naglašavajući traminac kao sortu iznimne kvalitete i enološke vrijednosti.

Tradiciju gostovanja vinarija iz inozemstva, Festival traminca nastavio je i ove godine. Festival su posjetili brojni slavni vinari iz inozemstva, čime se i nastavila tradicija, a ujedno i prilika da hrvatske tramince usporedimo s onima iz ostatka svijeta.  Uz promenadno kušanje i druženja s vinarima pod vedrim nebom, na Festivalu nije izostalo ni plesnih taktova. Za izvrsnu atmosferu pobrinuli su se osječki bend Sing Song Swing i Dj Bobo.

FESTIVAL GRAŠEVINE 2025. U KUTJEVU Preuzmi sve

Grad Kutjevo je i ovoga lipnja postao središte vinskoga svijeta kao domaćin 18. izdanja Festivala graševine. U organizaciji Udruge Kutjevački vinari tradicionalno mjesto okupljanja vinskih stručnjaka, proizvođača i ljubitelja vina, 6. lipnja privuklo je u Kutjevo brojne posjetitelje koji su uživali u bogatom programu, degustacijama, edukativnim radionicama i svečanoj dodjeli prestižnih vinskih nagrada. Graševine šampioni u 2025. U impozantnom ambijentu Dvorca Kutjevo održan je Salon vina na kojem su uz promenadno kušanje i druženje s vinarima, posjetitelji prisustvovali na svečanosti proglašenja dobitnika najbolje ocijenjenih graševina u 2025. godini. Od 104 pristigla uzorka vina graševine na ovogodišnje ocjenjivanje, šampioni su sljedeći:
  1. Šampion berbe 2024. za suha vina – Kutjevo d.d. s vinom Vrhunska graševina
  2. Šampion berbe 2023. i starija godišta za suha vina – Vina Antunović s vinom Graševina Tradition Grand Selection (berba 2021.)
  3. Šampion berbe 2019. i starijih od 5 godina za suha vina – Krauthaker d.o.o. s vinom Graševina Mitrovac (berba 2019.)
  4. Šampion u predikatima – Kutjevo d.d. s vinom Graševina Ledeno Vino (berba 2018.)
  5. Šampion u pjenušcima – pjenušac Jazz iz vinarije Vitis (Pjenušci i vina Josipović) (berba 2019.)
Velike zlatne diplome osvojila su četiri vina: Graševina Mateo (Vinarija Galić, berba 2018.), Graševina Mitrovac (Krauthaker, berba 2019.), Graševina izbornu berbu prosušenih bobica (Krauthaker, berba 2019.) i Graševina ledeno vino (Kutjevo d.d., berba 2018.). Zlatnu diplomu, kao i srebrnu medalju, osvojilo je 46 vina, dok je pet graševina nagrađeno brončanom medaljom i tri priznanjem. Zlatnim dobitnicima priznanja su uručili Ivan Matijević, državni tajnik Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i ribarstva Republike Hrvatske, Dragan Kovačević, potpredsjednik HGK za poljoprivredu i turizam, Ivan Radošić, zamjenik županice Požeško-slavonske županije, Josip Budimir, gradonačelnik Grada Kutjeva te predsjednik Udruge Kutjevački vinari, Josip Mesić. „Zadovoljstvo je danas sudjelovati na manifestaciji koja odaje počast vinskoj sorti koja je jedan od sinonima kvalitete hrvatskog vinarstva. Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i ribarstva kontinuirano ulaže i pruža predanu podršku našim vinogradarima i vinarima koji su najbolji promotori hrvatske tradicije i kulture, rekao je državni tajnik Matijević uz čestitke svim ovogodišnjim dobitnicima. Vinske radionice i gala večere U restoranu Slavonska kuća Vinkomir održane su dvije stručne vinske radionice. „Graševina i srce: mnogo više od alkohola te PIWI sorte za vinarstvo budućnosti“, naziv je prve radionice koje su vodili prof. dr. sc. Mladen Boban i prof. dr. sc. Jasminka Karoglan Kontić. Sudionici su kroz znanstveni pristup upoznali simboliku povezanosti graševine i srca, te kušali vina PIWI sorti – inovativnih, robusnih i atraktivnih vina koja se iz godine u godinu ističu u vinogorju Kutjevo. Pod vodstvom iskusne sommelierke Ines Matić Matešković, na drugoj radionici naziva „Prvak s prvacima“, sudionici su imali priliku kušati najbolje ocijenjena vina Festivala graševine te okusnim pupoljcima doživjeti putovanje živopisnim vinogorjima Slavonije i hrvatskog Podunavlja. Na istoj adresi te u restoranu vinarije Galić, tradicionalno se održavaju i Gala večere Festivala graševine. Tijekom posjeta, gosti restorana imaju priliku kušati pomno odabrane šampionske graševine u savršenoj pratnji vrhunskih specijaliteta. Kutjevo je i ove godine potvrdilo status sinonima za graševinu, najzastupljeniju hrvatsku sortu, privlačeći posjetitelje iz svih krajeva Hrvatske i inozemstva. Festival graševine, koji ponosno slavi tradiciju i kvalitetu slavne kapljice, svakako će još dugo ostati nezaobilazna vinska manifestacija.

Okrugli stol o Hrvatskoj kao vinskoj destinaciji, Erdut, 29. 4. 2025. Preuzmi sve

U svečanoj dvorani kurije Adamovich – Cseh na imanju vinarije Vina Erdut u Erdutu, održan je okrugli stol pod nazivom 'Pozicioniranje Hrvatske kao vinske destinacije'. Događaj je organiziran u suradnji Vina Erdut i Graševine Croatica, regionalnog udruženja vinara Slavonije i hrvatskog Podunavlja. Okrugli stol otvorila je Nikolina Jakopović, načelnica sektora za razvoj turističkih destinacija u Ministarstvu turizma i sporta Republike Hrvatske, naglašavajući u uvodnoj riječi važnost dijaloga svih dionika sektora u budućem razvoju Hrvatske kao vinske destinacije. Uzvanicima su se s pozdravnom riječi obratili i Mirela Kalazić ispred Osječko-baranjske županije, Dunja Vukmirović, članica Uprave Erdutskih vinograda te Tomislav Panenić, direktor Graševine Croatica. Središnja tema rasprave obuhvatila je nekoliko značajnih pitanja, među kojima su javna turistička infrastruktura, prostorno plansko uređenje te dostupnost financijskih potpora za pripremu i izgradnju turističkih sadržaja, a sudionici su se usredotočili i na svakodnevne izazove s kojima se susreću vinogradari i vinari, iznoseći konkretne probleme i prijedloge o mogućim rješenjima. U dvosatnoj raspravi sudjelovali su Darija Tödtling iz Hrvatske turističke zajednice, Nenad Nizić, predsjednik Udruge jedinstvenih hrvatskih hotela Impresia i vlasnik hotela Vestibul Palace u Splitu, Ivana Pavić Kurteš, izvršna direktorica za prodaju Vina Erdut te predstavnici vinogradarskih regija Središnje Hrvatske i Dalmacije, Suzana Operman, direktorica udruge Bregovita Hrvatskate te Damir Štimac, dopredsjednik udruge Vino Dalmacije i vlasnik vinarije Rizman iz Komarne. Okrugli stol predstavlja značajan korak prema jačanju pozicije Hrvatske kao vinske destinacije, ali i snažan poziv na akciju svim dionicima u vinskom sektoru. Nadamo da će konkretni zaključci rasprave poslužiti kao osnova za sistematske promjene koje će odgovoriti na brojne izazove u vinogradarskom sektoru te osnažiti turističku infrastrukturu u Hrvatskoj. Poticanje suradnje između vinogradara, vinara, ugostitelja i institucija ključno je za jačanje međunarodne prepoznatljivosti Hrvatske kao vinske destinacije, te za održiv razvoj vinskog turizma koji ujedno promiče lokalnu kulturu i tradiciju. Nakon plenarnog dijela, uzvanici su uživali u obilasku vinarije uz degustaciju vina marke Vina Erdut kod Velike bačve. Osim toga, održana je vinska radionica posvećena sljubljivanju vina Erdutskog vinogorja s lokalnim delicijama, koja je omogućila jedinstveni užitak na vidikovcu s pogledom na Dunav.

Biser mora 2025. Preuzmi sve

Jubilarno 20. izdanje Bisera mora održalo se od 1. do 5. travnja u Supetru. Riječ je o najvećem kulinarskom festivalu u regiji, u organizaciji Šefova kuhinja europskih i mediteranskih regija (ŠKMER), međunarodne udruge sa sjedištem u Splitu. Ovaj jedinstveni festival okuplja vrhunske kuhare, konobare, barmene, bariste, ugostiteljske profesionalce i one koji će tek postati, pružajući im iznimnu priliku za edukaciju, profesionalni razvoj, razmjenu iskustava i upoznavanje novih poslovnih rješenja za nadolazeću sezonu. Graševina Croatica je i ove godine ponovno sudjelovala na festivalu, a mnogobrojni posjetitelji su četiri dana festivala uživali u kušanju odabranih vina vinarija Slavonije i hrvatskog Podunavlja. Osim kušanja, sudionici su imali priliku sudjelovati i na našoj radionici pod nazivom Algoritam izrade vinske karte 2.0. Kuhari, sommelieri, profesionalci HoReCa sektora i vinski entuzijasti upoznali su se s odabranim vinima vinogradarske tradicije Slavonije i hrvatskog Podunavlja. Osječki sommelier i edukator Damir Zrno, u suradnji s regionalnom organizacijom Graševina Croatica, predstavio je povijest vinogradarstva ove regije, koja je najveći proizvođač vina u Hrvatskoj. Ima čak 350 vinarija i 5.800 hektara vinograda, pri čemu se graševina, kao najzastupljenija sorta, prostire na 4.300 hektara. Naglasak radionice bio je na pravilnom odabiru vina za vinske karte, pri čemu je Zrno sudionicima dao konkretne smjernice o važnosti regionalnih sorti i modernih tehnologija u prilagodbi ponude. Zrno je istaknuo kako je razumijevanje regionalnog identiteta ključno za kvalitetnu vinsku ponudu u restoranima.

WineRI 2025. Preuzmi sve

Pozivamo vas na međunarodni eno-gastro festival WineRi održat će se 21. i 22. ožujka 2025. u Exportdrvo u Rijeci. Među brojnim izlagačima na ovogodišnjem festivalu, pronaći ćete i naših 10 vinarija te zgrabiti priliku za upoznavanje s vinarima i kušanje pravog vinskog bogatstva Slavonije i hrvatskog Podunavlja. Vinarije: 
  • PP Orahovica
  • Vinarija Kutjevo
  • Vinarija Perak
  • Vinarija & destilerija K55
  • Vinarija Krauthaker
  • Vinarija Galić
  • Vinarija Markota
  • Vinarija Zlatno Brdo
  • Vinarija Enosophia
  • Vinarija Apolitico
WineRi je postalo nezaobilazno događanje za sve ljubitelje vina, vinske profesionalce, ugostiteljsko tržište i vinare koji se žele predstaviti značajnom turističkom tržištu Kvarnera te uživati u najboljem od najboljeg u svakom pogledu. 🧡😍